Svi ponekad nailazimo na prepreke i čini nam se da ne možemo da ih prevaziđemo. Zato nam svima pokatkad treba malo inspiracije. Predstavljamo vam neke od inspirativnih i zabavnih citata najboljih umjetnika i dizajnera. Nadamo se da će vas pokrenuti.

 

  1. “Ako mislite da je matematika teška, pokušajte da radite kao web dizajner”, Trip Par, web dizajnerka.

 

  1. “Postoje tri odgovora koje možete da dobijete kada nekoga pitate šta misli o vašem dizajnu: da, ne i VAU! Vau je onaj odgovor koji treba da vam bude cilj”, Milton Glejzer, jedan od najpopularnijih američkih grafičkih dizajnera.

 

  1. “Ono što odvaja dizajn od umjetnosti jeste to što bi dizajn trebalo da bude… funkcionalan”, Kameron Mol, grafički i web dizajner.

 

  1. “Ako postoji jedna stvar koju možete da naučite radeći na mnogo različitih web stranica, to je da gotovo bilo koja dizajnerska ideja, bez obzira na to koliko vam loše djelovala, uz dovoljno truda, može da bude korisna u pravim okolnostima”, Striv Krug, autor knjige “Don’t Make Me Think: A Common Sense Approach to Web Usability”.

 

  1. “Ja težim dvjema stvarima u dizajnu: jednostavnosti i jasnoći. Sjajan dizajn se rađa iz spoja te dvije stvari”, Lindon Lider, dizajner koji se proslavio dizajnom logotipa, kao što je logo za “Fed Ex”.

 

  1. “Dizajn je plan za uređenje elemenata na najbolji način da ostvarim određeni cilj”, Čarls Imes, poznati američki dizajner koji je zajedno sa svojom ženom Rej umnogome doprinio razvoju moderne arhitekture i dizajnu namještaja.

 

  1. “Intuitivni dizajn djeluje kao da smo dali korisnicima nove supermoći”, Džared Spul, autor djela “Web Site Usability: A Designer’s Guide”.

 

  1. “Javnost je više upoznata s lošim dizajnom nego s dobrim. Oni su u stvari naviknuti na to da vole loš dizajn, jer je to ono sa čime žive i što ih okružuje. Nove stvari postaju prijetnja, a stare su ohrabrujuće”, Pol Rand, umjetnički direktor i grafički dizajner, posebno poznat po dizajnu korporativnih logotipa kao što su oni za IBM, ABC i NeXT.

 

  1. “Sadržaj prethodi dizajnu. Dizajn s nedostatkom sadržaja nije dizajn, to je ukras” Džefri Zeldman, preduzetnik, dizajner i predavač.

 

  1. “Izradite sopstveni vizuelni stil… neka to bude jedinstven stil, a opet prepoznatljiv drugima”, Orson Vels, reditelj.

 

  1. “Kada je tehnologija iznad tehnike, to proizvodi dizajn bez emocija”, Danijel Mol, dizajner i umjetnički direktor.

 

  1. “Nikad se ne zaljubljujte u ideje. Ako jedna od njih, s kojom radite, ne funkcioniše, uvijek, uvijek, uvijek oprobajte neku drugu”, Čip Kid, jedan od najpopularnijih današnjih grafičkih dizajnera, posebno poznat po dizajnu korica za knjige.

 

  1. “Digitani dizajn je poput slikanja, osim što boja nikad ne presuši”, Nevil Brodi, britanski grafički dizajner, predavač na Londonskom koledžu za komunikacije (London College of Communication) i na Umjetničkom koledžu Horsi (Hornsey College of Art).

 

  1. “Dizajner zna da je postigao savršenstvo, ne onda kada ne postoji ništa što bi dodao, već kada ne postoji ništa što bi oduzeo”, Antoan de Sen Egziperi, francuski pisac i novinar.

 

  1. “Praktikujte siguran dizajn: Koristite koncept”, Petrula Vrontikis, jedna od najistaknutijih savremenih dizajnerki, autorka “inspiration=ideas: A Creativity Sourcebook for Graphic Designers”.

 

  1. “Problem je u tome što nema jednostavnih ‘pravih’ odgovora na većinu pitanja web dizajna (barem ne na ona važna). Ono što radi jeste dobro integrisani dizajn, koji ispunjava potrebu – pažljivo osmišljen, funkcionalan i oproban”, Stiv Krug, UX dizajner i programer.

 

  1. “Sjajan web dizajn bez funkcionalnosti je kao sportski auto bez motora”, Pol Kukson, dizajner, pjesnik i pisac.

 

  1. “Dobar dizajn je očigledan. Veliki projekat je transparentan”, Džo Sparano, grafički dizajner.

 

  1. “Život dizajnera je život pun borbe. Borbe protiv ružnog. Baš kao što se ljekar bori protiv bolesti. Za nas, vizuelna bolest je ono što imamo svuda oko sebe i što ćemo pokušati da nekako izliječimo dobrim dizajnom”, Masimo Vinjeli, poznati italijanski dizajner.

 

  1. “Web stranice bi trebalo da izgledaju dobro i spolja i iznutra”, Pol Kukson.

 

Želite kreativan posao za koji ćete biti dobro plaćeni i da možete da se zaposlite odmah nakon školovanja? Web dizajn je onda prava karijera za vas. Više o mogućnostima možete da saznate na ovom linku.