Bogoslovi s Franjevačke teologije iz Sarajeva izvest će u Travniku predstavu “Kraljica Bosne”, dramu o posljednjoj bosanskoj kraljici Katarini Kotromanić, koju mi fratri štujemo kao blaženu. Predstava će biti u četvrtak 25. 5. u 20 sati u Centru za kulturu općine Travnik. Svi ste dobrodošli.

Predstava „Kraljica Bosne“  priča je koja na vrlo emotivan način govori o padu srednjovjekovnog Bosanskog kraljevstva. Centralni lik ove priče svakako je posljednja kraljica Bosne Katarina Kotromanić. Ona je tragičan lik žene koja je izgubila muža, izgubila domovinu i djecu svoju. Ali kraljica Katarina nikad nije izgubila gorljivu ljubav za svoju domovinu Bosnu i svoj narod. Kroz predstavu pratimo Katarinu od njezine mladosti do smrti u Rimu. Uz vrlo atraktivne svjetlosne i zvučne efekte i odličan glumački ansambl ova predstava je već postigla veliki uspjeh kod publike.

 

Unatoč tome što se radnja događa u Srednjem vijeku, ona je ipak vrlo aktualna, te izvrsno komunicira s današnjom političkom i društvenom scenom u BiH i Europi. Masovno iseljenje stanovništva iz Bosne i Hercegovine bolna je točka svih nas. Iako predstava završava tragično, uz nemogućnost povratka u svoju domovinu i na koncu kraljičinom smrću, ona publici daje veliku nadu i budi, pomalo uspavanu, ljubav za našu domovinu Bosnu i Hercegovinu.