Fakultet informacijskih tehnologija Sveučilišta/Univerziteta “VITEZ Vitez, u saradnji s MUP-om SBK, Ministarstvom obrazovanja,nauke,kulture i sporta SBK i Udruženjem pedagoga/psihologa SBK,  organizirali su danas u Travniku okrugli sto o temi “Zaštita mladih od opasnih igara i igrica na ineternetu”.

Cilj ovog okruglog stiola, kao i konferencija koje su organizovane proteklih godina je pružanje savjetodavne pomoći lokalnoj zajednici, učenicima, roditeljima, pedagozima i direktorima škola u suzbijanju manipulacije i igranja opasnih  igrica na Internetu.

-Prijetnjama i opasnostima sa interneta nisu izložena samo djeca i mladi, nego i svi oni koji ne mogu prepoznati opasnosti koje vrebaju na internetu. Mnogi faktora utiče na siguirnost mladih,ali ključna je uloga porodice i kontrola od strane roditelja. – kazao je doc.dr. Hadžib Salkić sa Fakulteta informacionih tehnologija Sveučilišta/Univerziteta „Viteza“.

Pretjeran boravak na internetu može se svrstati u bolesti ovisnosti naglašava  prof. Šerif Šuvalić iz Centra za mentalno zdravlje u Travniku.

-Zloupotreba internet i korištenje društvenih mreža za promociju nezdravih stilova života mi možemo uvrstiti u grupu bolesti ovisnosti. Mi posebno razgraničili pojmove upotrebe i zloupotrebe i kada se radi o ovim posljednjim opasnim igrama na internetu. Međutim, sve su igre i igricve opasne ako dijete provodi dane i dane vezano uz mrežu. – ističe prof. Šuvalić.

 

 

Na internetu nisu ugroženi samo mladi, nego oni koji ne mogu prepoznati opasnost!
Okrugli sto održan na Sveučilištu/Univerzitetu “Vitez”

Jasna Eminović iz Udruženja pedagoga srednje Bosne pojasnila je kako se na djetetu mogu prepoznati promjene bez obzira da li roditelji imaju znanja iz oblasti informacionih tehnologija.

-Pravo pitanje je kao smo došli u ovu situaciju. Dijete zbog nedostatka igre u stvarnom svijetu pribjegava igranju u virtualnom svijetu i upada u tu zamku. Preporuka je i roditeljima i prosvjetnim radnicima je osmisliti slobodno vrijeme djeteta. Što više aktivnosti i interakcije u stvarnom svijetu. Upravo u ovu zamku smo upali zbog otuđenja jednih od drugih! – poručila je Jasna Eminović.

Preporuke i izlaganja stručnjaka iz ove oblasti bit će dostupna svim školama u vidu jednog zbornika koji će biti dostupan i izvan Srednjobosanskog kantona.