U okviru ove manifestacije bit će održana dva poslovna foruma kojima će prisustvovati ministar transporta i komunikacija Ismir Jusko, ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac, predsjedavajući zajedničke komisije za EU integracije Parlamenta BiH, Nikola Lovrinović, ministrica turizma i okoliša F BiH, Edita Đapo, te članovi diplomatskog kora, poduzetnici i predstavnici udruženja privrednika.

Kako je novinarima kazao Predrag Praštalo, predsjednik Evropskog pokreta u BiH, gosti manifestacije bit će i Travničanin,  Miroslav Ćiro Blažević i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, a cilj je uspostava partnerskih odnosa Travnika sa jednom od zagrebačkih općina.

Kantonalni premijer Tahir Lendo, naglasio je kako je Srednjobosanski kanton među prvim osnovao Ured za evropske integracije,a načelnik Admir Hadžiemrić je podržao uspostavu partnerskih odnosa sa Zagrebom.

Prema riječima doc. dr. Amre Tuzović, Univerzitet u Travniku je prva privatna visokoškolska ustanova u BiH koja vodi jedan evropski projekat, te u nekim sudheluje. primjer za to su projekti Techer i projekat Inkluzije. Dva poslovna foruma u okviru manifestacije  “Dan i mjeseci Evrope u BiH bit će održana upravo na Univerzitetu u Travniku, a svečana akademija u Centru za kulturu općine Travnik.

 

(travnik-grad.info)