Ovogodišnji Treći međunarodni simpozij tekstilnog inžinjerstva i dizajna TImod 2018 u organizaciji Fakulteta za tehničke studije Univerziteta u Travniku donosi niz promjena koje su rezultirale velikom zainteresovanošću za učešće u simpoziju.

 

U periodu 20–22. aprila, kada je planirana realizacija TImod-a 2018, prisutni će moći prisustvovati prezentacijama eminentnih stručnjaka koji će svojim prisustvom uveličati ovaj simpozij.

Ove godine će nas svojim učešćem počastiti jedan od najvećih svjetskih tekstilaca iz područja odjevnih tehnologija, prof. dr. Dubravko Rogale koga je 1997. godine Predsjednik Republike Hrvatske odlikovao Redom Danice Hrvatske s likom Ruđera Boškovića za doprinos znanstvenom radu. U njegovom bogatom znanstvenom opusu vrijedi izdvojiti da je vlasnik17 inovacija i 23 domaćih i EU patenata. Vanredni je član Akademije tehničkih znanosti Hrvatske, član Saveza inženjera i tehničara tekstilaca Hrvatske gdje je predsjednik Povjerenstva za obrazovanje i znanstveni rad.

Inteligentna odjeća je pojam koji smo donedavno mogli povezivati samo sa naučnom fantastikom, no zahvaljujući prof.dr. Snježani Firšt Rogale i njenom naučnom radu ovo je postala realnost. Za ovaj, u svjetskim razmjerima, jedinstven proizvod dobila je prvu nagradu Vidi e-novation 2007.  za najinovativniji rad u Hrvatskoj u izuzetno jakoj konkurenciji.

Prof. dr. Jovan Stepanović profesor je na Tehnološkom fakultetu u Leskovcu. Za izuzetan doprinos razvoju Univerziteta u Nišu, 2017. godine uručena je nagrada Zlatni znak profesoru Stepanoviću, čija je specijalnost mehanička tekstilna tehnologija. Ovaj međunarodno priznati naučnik iz oblasti bazičnih tekstilnih tehnologija će održati predavanje na temu geotekstila bez kojeg se danas ne može zamisliti moderna građevinska industrija.

Prof. dr. Vasilije Petrović sa Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin“ iz Zrenjanina jedan je od učesnika i ovogodišnjeg simpozija TImod 2018. Profesor Petrović već treći put učestvuje na TImod-u što je znak da svaki novi TImod nosi sa sobom promjene koje privlače pažnju kako novih učesnika tako i učesnika koji su i prije radili stručna predavanja.

Dugogodišnje iskustvo na mjestu voditelja proizvodnje netkanog tekstila u preduzeću „Regeneracija“ iz Zaboka garancija je da će predavanje na temu „Netkani tekstil – područje primjene i zahtjevi“.  doc. dr. Krešimira Hajdarovića iz Hrvatske biti jedno od najposjećenijih na Simpoziju.

Edukacija kadrova u tekstilnoj industiji jedna je od područja interesovanja doc. dr. Samira Pačavara, predsjednika Naučnog odbora TImod-a 2018, koji radi na Fakultetu za tehničke studije u Travniku.

Jedan od sponzora ovogodišnjeg TImod-a je i Privredna/Gospodarska komora FBiH, a sekretar Udruženja za tekstilnu, kožarsko–prerađivačku i gumarsku industriju, Jasmina Zejnilagić, dipl. oec., vodit će okrugli stol skupa sa doc. dr. Samirom Pačavarom.