Sinoć je na Kamernoj sceni Centra za kulturu Travnik  promovisana knjiga Enesa Škrge pod nazivom „bolan Sejo prifati se harmonike, nije puška za tebe“ – kulturni život u Travniku tokom rata 1992 – 1995. Ovaj kulturni događaj u okviru “Andrićevih dana” okupio je veliki broj ljubitelja kulture, Enesovih prijatelja i kulturnih radnika iz Travnika koji su i junaci ove knjige.

 

Malo je kulturnih događaja koji napune i male prostore, ali Kamerna scena Centra za kulturu (stara zgrada Pozorišta) zaista je bila pretjesna na sinoćnjoj promociji knjige Enesa Škrge, kustosa Memorijalnog muzeja Rodna kuća Ive Andrića.

Knjiga je nastala kao plod višegodišnjeg istraživanja arhivske i dukumentarne građe, te nakon petnaest intervjua sa kulturnim radnicima koji su bili aktivni tokom rata u Travniku.

U 13 poglavlja Enes Škego opisao je kulturni život u Travniku u periodu od 1992. do 1995. godine i to u svim oblastima  od  pozorišta, muzike, likovnvne umjetnosti  i književnosti, do plesa,  izdavaštva, u oblasti  filatelije, te radijske i filmske produkcije.

Knjiga “bolan Sejo prifati se harmonike, nije puška za tebe“ objavljena je u izdanju Zavičajnog muzeja Travnik i još jedno je u nizu vrijednih izdanja ove kulturne institucije.