Maiann Suhner je botaničarka iz švajcarskog grada Nojštela (Neuchâtela) je vozeći bicikl krenula za Istanbul, a stigla do Bosne, i u Travniku je krajem 2016. godine okončala svoje dugo putovanje. Svoje putovanje predstavila je sinoć u Zavičajnom muzeju u Travniku u okviru manifestacije „Andrićevi dani“ kroz putopisno predavanje pod nazivom „Dugo putovanje biciklom od Švajcarske do Bosne“.

 

 

-Ja sam dolazila ovdje prvi puta prije dvije godine. Imala sam ideju da putujem do Istanbula. Željela sam putovati preko Balkana. Ustvari u mom selu su živjeli ljudi sa Balkana, iz Bosne, Hrvatske i Srbije i željela sam da vidim odakle su oni. I tako malo sam putovala kroz Austriju, Sloveniju, Hrvatsku i Bosnu. U Bosni sam vidjela da su predjeli slični kao i kod nas. Svuda su brda, šume  i livade i tako mi se ovdje dopalo. – kazala je  Maiann.

Švicarka Maiann Suhner povezala svoju domovinu i Bosnu

Enes Škrgo, kustos Memorijalnog muzeja Rodna kuća Ive Andrića ističe kako je Maian Suhner, nakon svoje prve posjete prije dvije godine izuzetno doprinijela promociji kulture i turističkih potencijala BiH i Travnika u Švajcarskoj.

Švicarka Maiann Suhner povezala svoju domovinu i Bosnu

-Rezultati toga su vidni jer ove godine smo svjedočili dolasku dvije grupe turista iz Šavjcarske. Pokrenuta je kulturna saradnja sa umjetnicama iz BiH, a posebno iz Travnika. Pokrenuta je i saradnja botaničara. To je dobar način da se promovišemo u Švajraskoj,ali i da naučimo šta je to dobra švajcarska praksa. – izjavio je kustos  Škrgo.