Godina je stogodišnjicā – velikih, političkih, povijesnih. Svjetskih i naših, lokalnih. U tome mnoštvu, sinoć je obilježena jedna, koju izdvajam i upisujem u vlastiti izbor kao, ako ne najvažniju, ono svakako najdražu. Dogodilo se to u Travniku, u Zavičajnom muzeju, pred pedesetak posjetilaca, sve redom čeljadi pažljive i posvećene, reklo bi se – gradske duhovne elite. Obilježavalo se stotinu godina, cijelo stoljeće, od prvoga izdanja Ex Ponta, prve štampane knjige Ive Andrića, a na dan kada je objavljena odluka o dodjeli Nobelove nagrade Ivi Andriću – 26. listopada 1961.

Piše: Ivan Lovrenović

 

Priredba “za dušu”! Evo joj sadržaja.

 

Po zamisli i pod uredništvom Enesa Škrge, kustosa Rodne kuće Ive Andrića, objavljena je knjiga Ex Ponto, koja je istovremeno u neku ruku i reprint ali i pomno uređen zbornik s potpunim bibliografskim aparatom, u kojemu će zahvalan korisnik naći sve što je važno da se zna o toj knjizi i o njezinoj historiji. Izdavanje knjige potpomogli su Župni ured sv. Mihovila Arkanđela u Ovčarevu, staroj franjevačkoj župi kod Travnika u kojoj je Andrić bio interniran od austrougarskih vlasti u Prvom svjetskom ratu, i Print-GS Travnik, tiskara u sastavu Tvornice mašina u Slimenima.

Ivan Lovrenović: Stoljeće Ive Andrića (Ex Ponto, Staze)

Svoj decentni doprinos ovome izdanju dalo je i travničko Društvo filatelista i kolekcionara, izdavši lijepu prigodnu filatelističku kuvertu u dva standardna formata.

Obilježavanje stogodišnjice Ex Ponta prati i izložba, također po zamisli Enesa Škrge, koja fotografsko-dokumentarnim materijalom te konceptualno vrlo uspjelom pojavom travničkog glumca Mateja Baškarada u „ulozi“ Ive Andrića prati piščev put u godinama formativno važnim za nastanak zapisa iz Ex Ponta. I sama izložba imat će svoj put – predviđeno je da gostuje u svim gradovima kojih se tematski dotiče (Maribor, Zenica, Zagreb, Krapina…).

Urednik ovoga izdanja Ex Ponta mislio je da u knjizi ima mjesta i za moj kratki esej Andrić i poezija. Zahvalan sam mu na tome, jer nije mala stvar naći se kao autor u ovako raritetnoj i važnoj knjizi.

 

(Ivan Lovrenović)