Član JK „FTM“ Novi Travnik, Karlo Šimčić i članica JK „Vitez“ Tamara Maros najuspješniji su sportisti Srednjobosanskog kantona/Kantona središnja Bosna za 2018. godinu. Svečana manifestacija „Izbor najboljeg sportiste Kantona za 2018. godinu“ u organizaciji Sportskog saveza Srednjobosanskog kantona/Kantona središnja Bosna, a pod pokroviteljstvom Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK/KSB, održana je u JU „ Centar za obrazovanje, sport i kulturu“ u Gornjem Vakufu-Uskoplju.

 

Ovo  je  tradicionalna 16. manifestacija na kojoj su proglašeni najuspješniji sportisti i sportske ekipe Srednjobosanskog kantona/Kantona središnja Bosna u protekloj godini i jedan je od najvažnijih projekata u oblasti sporta. Karlo Šimčić je osvajač 2. mjesta na Državnom prvenstvu za seniore U-23, dok je Tamara Maros osvajačica 3. mjesta na Državnom prvenstvu za seniore U-23. Na početku manifestacije prisutnim se obratio Mirsad Ibrišimbegović,  predsjednik Sportskog saveza SBK/KSB, zatim Sead Čaušević, načelnik Općine Gornji Vakuf-Uskoplje i Katica Čerkez, predsjedavajuća Organizacionog odbora Izbora najboljeg sportiste Kantona za 2018. godinu.

Tamara Maros iz Viteza i Karlo Šimčić iz Novog Travnika najuspješniji su sportisti SBK za 2018. godinu
Katica Čerkez, predsjednica Organizacionog odbora uručuje priznanje Karlu Šimčiću

Najuspješniji sportista iz ekipnih sportova u 2018. godini je Salko Duranović, AMK ” Komotin ” Jajce, dok je najuspješnija sportašica iz ekipnih sportova Elma Kundić, članica ŽNK “Iskra” Bugojno. Najbolja ekipa u muškoj konkurenciji u 2018. godini je muški rukometni klub “Sloga” Gornji Vakuf-Uskoplje, a najbolja ekipa u ženskoj konkurenciji je ŽNK “Iskra” iz Bugojna.

Tamara Maros iz Viteza i Karlo Šimčić iz Novog Travnika najuspješniji su sportisti SBK za 2018. godinu
Katica Čerkez i najbolja sportistkinja SBK, Tamara Maros

Nagrada za najboljeg trenera otišla je u ruke Lolite Furundžija, trenerice JK “Vitez, a najuspješniji trener iz ekipnih sportova je Samir Vrban, trener ŽNK “Iskra” Bugojno. Nagrada publike po izboru čitalaca portala travnički-info pripala je Nedimu Mustafici, članu Košarkaškog kluba ” Promo ” Donji Vakuf.

Najuspješniji sportaš u kategoriji s tjelesnim oštećenjem je Fahrudin Telbiz, a titula najbolje ekipe s tjelesnim oštećenjem pripala je Klubu sjedeće odbojke “Iskra“ Bugojno. Najbolji junior je Dženan Maglić, član Karate kluba “Vezir” iz Travnika, dok je  najuspješniji junior iz ekipnih sportova Marko Baltić, član NK “Travnik”. Najuspješnija juniorska ekipa u muškoj konkurenciji je selekcija NK “Travnik”, a u ženskoj konkurenciji juniorke STK “Vitez”.

 

Tamara Maros iz Viteza i Karlo Šimčić iz Novog Travnika najuspješniji su sportisti SBK za 2018. godinu
Lolita Furundžija, JK “Vitez” najbolji je trener u protekloj godini

U kategoriji najbolji kadet proglašen je David Čečura, član JK “Vitez, a najbolja kadetkinja je Dora Ćosić, članica STK “CM” iz Viteza. Najuspješniji kadet iz ekipnih sportova je Mirza Silajdžija, član NK “Novi Travnik”, dok je najuspješnija kadetkinja iz ekipnih sportova Naida Haračić, članica ŽNK “Iskra”. Najbolja kadetska ekipa u muškoj konkurenciji je ekipa             NK “Novi Travnik”, dok je u ženskoj konkurenciji ŽNK “Iskra” Bugojno.

 

Sportski savez SBK/KSB i ove godine dodijelio je zlatne plakete i to NK “Busovača” za 70 godina postojanja i rada kluba; NK ” Mladost ” Nević Polje, Novi Travnik, za 40 godina postojanja i rada kluba; Košarkaškom klub “Travnik”, za 45 godina postojanja i rada kluba i Peri Pecirepu za doprinos u razvoju sporta na Kantonu. Srebrenu plaketu dobio je Vlado Sikirić za  25 godina kontinuiranog rada u sportu i doprinos u razvoju sporta, dok su bronzane plakete dobili Aldin Adilović i STK „Bugojno“.

 

Nagradu za životno djelo za organizacijski i sistematski doprinos u oblasti sporta Sportski savez SBK/KSB dodijelio je Besimu Haliloviću, a posthumno Faiku Mlinareviću i Namiku Bibiću. Sportski radnik godine je Semir Demirović, sekretar rukometnog kluba „Sloga“ Gornji Vakuf-Uskoplje, dok su zahvalnice Sportskog saveza SBK/KSB uručene Općini Gornji Vakuf-Uskoplje i Katici Čerkez, predsjedavajućoj Organizacionog odbora Izbora najboljeg sportiste Kantona za 2018. godinu.

 

Dobitnici povelja i diploma za postignute rezultate u protekloj godini su  Mato Tomić za razvoj sporta na području općine Kreševo i SBK/KSB, Dženan Mahmutbegović za razvoj invalidnog sporta na području općine Bugojno i SBK/KSB, Boro Vujica za  postignute rezultate u 2018. godini, Valentina Vavra za osvojeno 1. mjesto na Svjetskom i Europskom prvenstvu u argentinskom tangu i Adnan Hodžić za postignute rezultate u 2018. godini i ambasador sporta BiH u Africi.

 

Manifestacija „Izbor najboljeg sportiste Kantona za 2018. godinu“ održana je pod pokroviteljstvom Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK/KSB. Generalni sponzor bio je ” Hassky sport ” d.o.o., No1 Brand koji osvaja. Zlatni sponzor je Općina Gornji Vakuf-Uskoplje, srebrni sponzor Flash team Gornji Vakuf-Uskoplje, a bronzani Vlašić-Gradnja, Tiskara Humac, Gornji Vakuf-Uskoplje,  BSI   Jajce,  KSC  Bugojno , JU ” Centar za obrazovanje, sport i kulturu” Gornji Vakuf-Uskoplje i Dom projekt, Travnik.

 

(Sportski savez SBK/KSB)